Η διαδικασία υιοθεσίας - βήμα προς βήμα
- Οι υποψήφιοι θετοί γονείς συνάπτουν συμφωνία με Εθνικό ίδρυμα «Οικογένεια» και στέλνουν τον φάκελο με όλα τα έγγραφα για καταγραφή.
- ΄Οταν το Εθνικό ίδρυμα «Οικογένεια» θέτει τον φάκελο στη μορφή, που απαιτείται, αυτός ο φάκελος υποβάλλεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης μαζί με την πρωταρχική αίτηση. Οι υποψήφιοι θετοί γονείς καταγράφονται στο Μητρώο ξένων θετών γονέων σε προθεσμία δυο μηνών όταν το Εθνικό ίδρυμα «Οικογένεια» έχει λάβει όλα τα απαραίτητα έγγραφα στη μορφή που απαιτούνται.
- Μετά την καταγραφή αρχίζει η περίοδος αναμονής για παραλαβή προσφοράς προς την υιοθεσία παιδιού. Η διάρκεια αυτής της περιόδου δεν διακανονίζεται με νόμο και για κάθε μια περίπτωση είναι διαφορετική. Η διάρκεια της περιόδου αναμονής εξαρτάται από την κατάσταση του Μητρώου παιδιών σε αυτή τη στιγμή (αριθμό, ηλικία, φύλο, κατάσταση υγείας) και από την κατάσταση του Μητρώου θετών γονέων (αριθμό, περιορισμό της έγκρισης υιοθεσίας και προτιμήσεις).
- Το Συμβούλιο διεθνών υιοθεσιών εξετάζει τους φακέλους κατά την σειρά καταγραφής τους στο Μητρώο, διαλέγει και προσαρμόζει τους υποψήφιους θετούς γονείς με τα κατάλληλα παιδιά. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης στέλνει τα έγγραφα από την προσφορά υιοθεσίας παιδιού στο Εθνικό ίδρυμα «Οικογένεια». Αυτοί προσθέτουν Πιστοποιητικό κατά τον άρθρο 17с της Σύμβασης Χάγης, φωτογραφία όλου αναστήματος και λεπτομερή έκθεση του παιδιού.
- Προσωπική επαφή μεταξύ των υποψήφιων θετών γονέων και του παιδιού που προσφέρθηκε πραγματοποιείται στα πλαίσια πέντε εργάσιμων μερών.΄Ενας ειδικός από το Εθνικό ίδρυμα «Οικογένεια» που έχει καταγράψει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης συνοδεύει και βοηθάει τους υποψήφιους θετούς γονείς κατά την επαφή με το παιδί.
- Αν οι υποψήφιοι θετοί γονείς παραιτηθούν να υιοθετήσουν το παιδί που προσφέρθηκε αυτοί θα καταγραφτούν στο Μητρώο με νέο αριθμό. Ο αριθμός μπορεί να φυλαχτεί στις εξής περιπτώσεις:
- οι υποψήφιοι θετοί γονείς δεν είχαν πληροφορηθεί για σημαντικά υγιεινά προβλήματα του παιδιού
- οι χαρακτηρισμοί του παιδιού που προσφέρθηκε δεν αντιστοιχούν στους αποδεκτούς από τους υποψήφιους θετούς γονείς χαρακτηρισμούς και στην έγκριση τους
- αυτοί έχουν βάλει υποψηφιότητα για ένα παιδί με ειδική ανάγκη και εκ των υστέρων έχουν πάρει απόφαση να μην το υιοθετήσουν - Αν οι υποψήφιοι θετοί γονείς δώσουν συγκατάθεση υιοθεσίας αυτοί πρέπει να υπογράψουν και να επικυρώσουν συμβολαιογραφικώς τα αντίστοιχα έγγραφα, που παραχωρεί το Εθνικό ίδρυμα «Οικογένεια». Οι θετοί γονείς πρέπει να αποκτήσουν το Πιστοποιητικό κατά τον άρθρο 17с της Σύμβασης Χάγης για συναίνεση συνέχισης διαδικασίας υιοθεσίας, που εκδίδεται από την Κεντρική υπηρεσία την Κύπρο κατά την Σύμβαση (Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων), επίκαιρα πιστοποιητικά υγείας και επίκαιρα πιστοποιητικά λευκού ποινικού μητρώου, που να στείλουν στο Εθνικό ίδρυμα «Οικογένεια» σε πρωτότυπο και με αποστιλλε. Τα έγγραφα παραχωρούνται στη Κεντρική υπηρεσία υιοθεσιών της Βουλγαρίας και ο υπουργός δικαιοσύνης δίνει την ρητή του συναίνεση υιοθεσίας παιδιού.
- Ο φάκελος στέλνεται στο Αστικό Δικαστήριο της Σόφιας που ένας δικηγόρος από το Εθνικό ίδρυμα «Οικογένεια» αντιπροσωπεύει τους υποψήφιους θετούς γονείς στη δικαστική διαδικασία και εκτελεί όλες τις απαραίτητες δράσεις μέχρι πότε η δικαστική απόφαση θέτει εν ισχύ.
- Όταν η δικαστική απόφαση θέτει εν ισχύ (σε προθεσμία 7 ημερών από την έκδοση της απόφασης) το Εθνικό ίδρυμα «Οικογένεια» αναλαμβάνει αρχικές δράσεις σε σχέση με τις διαδικασίες για απόκτηση του Πιστοποιητικού κατά τον άρθρο 23 από την Σύμβαση Χάγης, καινούργιο πιστοποιητικό γεννήσεως και διαβατήριο του παιδιού.
- Δεύτερη διαμονή στη Βουλγαρία που διαρκεί περίπου έξη ή εφτά μέρες – οι θετοί γονείς πιάνουν το παιδί τους και τερματίζουν την διαδικασία έκδοσης διαβατηρίου. Μετά πάνε μαζί στο σπίτι τους.
- Το Εθνικό ίδρυμα «Οικογένεια» πρέπει να λάβει μετά την υιοθεσία έξι εκθέσεις για την προσαρμογή και την εξέλιξη του παιδιού. Αυτές οι εκθέσεις πρέπει να στέλνονται κάθε έξη μήνες για τρία χρόνια μετά την υιοθεσία σε πρωτότυπο και αποστιλλε.
υποψήφιων θετών γονέων
Τα έγγραφα που είναι απαραίτητα για την καταγραφή των υποψήφιων θετών γονέων
А) Έγγραφα που εκδίδονται και στέλνονται από το Υπουργείο εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων, Κοινωνικές υπηρεσίες της Κύπρου
- Άδεια υιοθεσίας σε πρωτότυπο και με αποστιλλε
- Κοινωνική έρευνα για τους υποψήφιους θετούς γονείς– σε πρωτότυπο και με αποστιλλε
- Σε περίπτωση που η έκθεση της μελέτης στο σπίτι εκδίδεται περισσότερο από ένα έτος πριν από την υποβολή, μια ενημερωμένη έκθεση ή έγγραφο, που επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στις συνθήκες, που περιγράφεται στην έκθεση είναι απαραίτητη;
Б) Έγγραφα που προετοιμάζονται και στέλνονται από τους υποψήφιους θετούς γονείς
- Έγγράφο που εκδίδεται από το Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και που πιστοποιεί ότι οι υποψήφιοι θετοί γονείς ποτέ δεν έχουν στερηθεί από δικαιώματα γονέων – , σε πρωτότυπο και με αποστιλλε
- Πιστοποιητικά υγείας για κάθε έναν από τους υποψήφιους θετούς γονείς -σε πρωτότυπο και με αποστιλλε
- Πιστοποιητικό λευκού ποινικού μητρώου για κάθε έναν από τους υποψήφιους θετούς γονείς - σε πρωτότυπο και με αποστιλλε
- Συμφωνία που συνάπτεται μεταξύ των υποψήφιων θετών γονέων και του Еθνικού ιδρύματος «Οικογένεια»
- Πληρεξουσίο από τους υποψήφιους θετούς γονείς για το Εθνικό ίδρυμα «Οικογένεια» - σε πρωτότυπο και με αποστιλλε
- Πιστοποιητικό γάμου (για υποψήφιους που έχουν συνάψει γάμο) σε πρωτότυπο ή επικυρωμένο συμβολαιογραφικώς αντίγραφο και με αποστιλλε
- Δήλωση σχετικά με τα χαρακτηριστικά του επιθυμητού παιδιού και τα κίνητρα των θετών γονέων;
- Αντίγραφο των διαβατηρίων σε κάθε έναν από τους υποψήφιους θετούς γονείς
υποψήφιους θετούς γονείς
Η βουλγαρική νομοθεσία δεν θέτει σημαντικούς περιορισμούς στους υποψήφιους-υιτές γονείς. Πρέπει να είναι άνω των 18 ετών, να πληρούν όλες τις απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας της χώρας συνήθους διαμονής τους και να είναι τουλάχιστον 15 αλλά όχι περισσότερο από 50 έτη μεγαλύτεροι από τον υιοθετούμενο. Όταν η υιοθεσία γίνεται από συζύγους και για τον έναν από αυτούς υπάρχει διαφορά ηλικίας, δεν απαιτείται τέτοια διαφορά για τον άλλο σύζυγο.
Επίσης και οι αυτόνομοι υποψήφιοι θετοί γονείς μπορούν να βάλουν υποψηφιότητα υιοθεσίας από την Βουλγαρία.
Κατά την κυπριακή νομοθεσία ο υποψήφιος θετός γονέας πρέπει να είναι ελάχιστα 25 χρονών.
Συχνές ερωτήσεις
Τα παιδιά που μπορούν να υιοθετηθούν
Σύμφωνα με το νόμο, τα παιδιά που είναι διαθέσιμα για υιοθεσία στη Βουλγαρία είναι ηλικίας 0 έως 18 ετών. Η πιο συνηθισμένη ηλικία των παιδιών για υιοθεσία όμως είναι μεταξύ 2 και 9 χρονών. Όσο πιο μεγάλο είναι το παιδί, τόσο πιο μικρή είναι η περίοδος αναμονής για την απόκτηση πρότασης για υιοθεσία ενός παιδιού. Παρακαλώ, να έχετε υπόψη ότι τα παιδιά κάτω από 2 χρονών είναι σπανιότητα. Προτάσεις για παιδιά ηλικίας πάνω από 9 χρονών λαμβάνονται πολύ πιο γρήγορα, ειδικά για αγόρια που είναι προς αυτή τη στιγμή πολύ περισσότερα από τα κορίτσια.
Ποιος μπορεί να είναι θετός γονέας;
Η βουλγαρική νομοθεσία δεν ορίζει ειδικές απαιτήσεις για τους υποψήφιους θετούς γονείς. Αυτοί πρέπει να είναι ηλικίας πάνω από 18 χρονών και να είναι τουλάχιστον 15 χρόνια μεγαλύτεροι από το υιοθετημένο παιδί. Πρέπει να τηρούν όλες τις νομικές απαιτήσεις της χώρας , που είναι ο συνήθης τόπος διαμονής τους.
Περίοδος αναμονής
Η νομοθεσία δεν ορίζει συγκεκριμένη περίοδο αναμονής για πρόταση. Η πορεία είναι πολύ δυναμική, γιατί αφενός εξαρτάται από τον αριθμό των υποψηφίων θετών γονέων στο Μητρώο και τις προτιμήσεις τους για το παιδί και αφετέρου από τον αριθμό των παιδιών για υιοθεσία και τα χαρακτηριστικά τους (ηλικία, φύλο, κατάσταση της υγείας).
Με βάση αποκλειστικά την εμπειρία μας, υπολογίζουμε τις εξής περιόδους αναμονής, ανάλογα με την ηλικία των παιδιών:
Για υγιή παιδιά ηλικίας μεταξύ και 5 χρόνων - περίπου 6 χρόνια
Για υγιή παιδιά ηλικίας μέχρι 7 χρονών - περίπου 4-5 χρόνια
Για υγιή παιδιά ηλικίας μεταξύ 7 και 9 χρόνων - περίπου 3-4 χρόνια
Για υγιή παιδιά ηλικίας πάνω από 10 χρονών - περίπου 2 έως 6 μήνες
Για υγιή αδέλφια, όπου ένα από τα παιδιά είναι πάνω από την ηλικία των 10 χρόνια - περίπου 1-3 μήνες
Εάν οι θετοί γονείς δέχονται μικρά προβλήματα υγείας που μπορούν να διορθωθούν για τα παραπάνω ομάδες των παιδιών, η περίοδος αναμονής θα μειωθεί.
Εάν οι θετοί γονείς δέχονται πιο σοβαρά προβλήματα που μπορούν να διορθωθούν, αναμένεται μια πρόταση μέσα σε λίγους μήνες.
Κάθε πρόσθετη απαίτηση (όπως το φύλο και καταγωγή) παρατείνει την περίοδο αναμονής.
Συναισθηματική προετοιμασία των παιδιών σχετικά με την συνάντηση με τον θετό γονέα τους /τους θετούς γονείς τους
Αυτό είναι δυνατό μόνο εάν οι υποψήφιοι έχουν λάβει μια επίσημη προσφορά. Μόνο τότε λένε στα παιδιά ότι οι υποψήφιοι θετοί γονείς θα τους επισκεφτούν και αυτοί προετοιμάζονται ψυχολογικά για τη συνάντηση. Μόνο οι εγγεγραμμένοι υποψήφιοι μπορούν να λάβουν μια προσφορά. Παρακαλώ να έχετε υπόψη ότι οι υποψήφιοι μπορούν να εγγραφτούν μόνο εάν έχουν προετοιμάσει και έχουν μας στείλει τον ολόκληρο τους φάκελο.
Διάρκεια ταξιδιών
Μόλις λάβουν μια προσφορά, εμείς θα καλέσουμε τους θετούς γονείς να ταξιδέψουν στη Βουλγαρία. Το πρώτο ταξίδι είναι για να συναντηθούν με το παιδί και συνήθως διαρκεί 6-7 ημέρες (5 εργάσιμες ημέρες για να γνωριστούν το παιδί και 1-2 ημέρες για το ταξίδι και τη διαμονή). Το δεύτερο ταξίδι διαρκεί 6-7 ημέρες. Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού θα εκδωθούν το διαβατήριο και την βίζα (εάν απαιτείται) και η διαδικασία υιοθεσίας θα τελειώσει. Ένας ειδικός από το γραφείο μας βοηθάει τους υποψήφιους θετούς γονείς κατά τη διάρκεια της διαδικασίας υιοθεσίας.
Δυνατότητα μόνο ο ένας θετός γονέας να ταξιδέψει για την συνάντηση με το παιδί
Συνήθως, μετά την παραλαβή της πρότασης και οι δύο υποψήφιοι ταξιδεύουν στη Βουλγαρία για να συναντηθούν με το παιδί. Ωστόσο, υπάρχει δυνατότητα μόνο ο ένας θετός γονέας να κάνει αυτό το ταξίδι ή να παραμείνουν στη Βουλγαρία λιγότερο από 5 ημέρες. Σε αυτή την περίπτωση ο υποψήφιος θετός γονέας, ο οποίος δεν θα ταξιδέψει στη Βουλγαρία (ή διαμένουν λιγότερο) πρέπει να στείλει μία συμβολαιογραφική δήλωση αναφέροντας τους λόγους για τους οποίους δεν θα ταξιδέψει στη Βουλγαρία. Η δήλωση πρέπει να περιλαμβάνει κείμενο που να λέει, ότι ο υποψήφιος αποδέχεται τον κίνδυνο που συνδέεται με την προέλευση και τη μελλοντική σωματική και ψυχική υγεία και ανάπτυξη του παιδιού. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί πληρεξούσιο για τον ένα σύζυγο.
Νομικά αποδεκτοί λόγοι είναι ασθένεια, οικονομικές δυσκολίες, επείγοντα επίσημα καθήκοντα ή σοβαρές δυσκολίες στην οργάνωση του ταξιδιού.
Λήψη του παιδιού
Σε περίπτωση που και οι δύο θετοί γονείς δεν είναι σε θέση να έρθουν είναι δυνατόν μόνο ένας από αυτούς να ταξιδέψει στη Βουλγαρία για να πάρει το παιδί. Σε αυτή την περίπτωση ο γονέας που δεν θα ταξιδέψει πρέπει να υπογράψει ένα πληρεξούσιο για το σύζυγό του.
Συνοδεία
Όταν και οι δύο θετοί γονείς δεν μπορούν να ταξιδέψουν στη Βουλγαρία για να λάβουν το παιδί τους εξαιτίας βασικού λόγου, ένα μέλος της ομάδας μας μπορεί να συνοδέψει το παιδί στο κράτος υποδοχής. Σε αυτή την περίπτωση, οι θετοί γονείς πρέπει να υπογράψουν και να στείλουν συμπληρωματικά έγγραφα, συμπεριλαμβανομένου ένα πληρεξούσιο. Παρακαλώ να έχετε υπόψη ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ανάγκη για συμπληρωματικές νομικές ή διοικητικές διαδικασίες στη χώρα υποδοχής όταν το παιδί φτάσει εκεί.
Σημαντική διευκρίνιση: Στις περιπτώσεις που οι θετοί γονείς είναι πολίτες των ΗΠΑ, είναι υποχρεωτικά αυτοί να ταξιδέψουν στη Βουλγαρία και να συναντηθούν προσωπικά με το παιδί. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι Αμερικανοί έχουν παραλείψει το πρώτο τους ταξίδι, η συνοδεία για την λήψη του παιδιού δεν είναι εφαρμόσιμη.
Δώρα και δωρεές
Δεν είναι υποχρεωτικά να χαρίζετε δώρα στο παιδί και να δίνετε δωρεές στο ορφανοτροφείο, αλλά οι περισσότεροι θετοί γονείς είναι διατεθειμένοι να το πράξουν.
Η συμβουλή μας είναι να αποφασίσετε αυτό εδώ στη Βουλγαρία μετά από μια συνομιλία με τον διευθυντή του ορφανοτροφείου, που θα σας δώσει μια σαφή ιδέα για το πιο κατάλληλο δώρο για το παιδί και για τις ανάγκες του ιδρύματος.
Μπορώ να στείλω πακέτα και δώρα απευθείας στο ορφανοτροφείο
Ναι. Το πρόσωπο που τους στέλνει, όμως, πρέπει να συμμορφωθεί με τις τελωνειακές και φορολογικές διατάξεις που ισχύουν στη Βουλγαρία, οι οποίες είναι οι εξής:
1 / Αν το πακέτο στέλνεται από μια χώρα της ΕΕ δεν οφείλονται ΦΠΑ, τελωνειακά και φορολογικά τέλη.
2 / Αν στέλνεται ένα πακέτο από μία χώρα εκτός της ΕΕ ισχύουν οι ακόλουθοι κανόνες:
- Εάν στέλνεται ένα πακέτο "από άτομο σε άτομο» δεν οφείλεται τελωνειακό τέλος , όταν το δηλωθέν ποσό είναι ως € 45
- Σε περίπτωση που η δηλωθείσα αξία είναι μεγαλύτερη από τη παραπάνω, κρατάνε το πακέτο στο τελωνείο ως που ο παραλήπτης έρθει να το πάρει
- Παρακαλώ να έχετε υπόψη ότι ο ΦΠΑ οφείλεται πάντα για πακέτο με δηλωθείσα αξία μεταξύ 15 έως 150 ευρώ. Εάν ένα πακέτο έχει αξία άνω € 150, πάντα οφείλεται τελωνειακό τέλος για τον ΦΠΑ.
Συμπληρωματικά τέλη και φόροι καταβάλλονται στο τελωνείο μετά την παραλαβή.
Όταν κρατήσουν ένα πακέτο στο τελωνείο, απαιτούνται έγγραφα και τέλη από τον παραλήπτη. Έτσι αυτό το πακέτο δεν μπορεί να παραδοθεί άμεσα στον παραλήπτη, και κάποιος πρέπει να πάει στο τελωνείο για να απελευθερώσει το φορτίο, να πάει τα απαιτούμενα έγγραφα και να πληρώσει τα συμπληρωματικά τέλη.
Τα ορφανοτροφεία είναι με περιορισμένο προσωπικό και είναι δύσκολο για αυτούς να στείλουν κάποιο υπάλληλο να πάει στο τοπικό τελωνείο. Αυτοί δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τα τέλη και τους φόρους για να απελευθερώσουν το πακέτο. Έτσι, εάν λάβουν ένα πακέτο που κρατήσουν στο τελωνείο, δεν θα είναι πρόθυμοι να περάσουν από όλες αυτές τις δυσκολίες για να το αποκτήσουν.
Ιατρικές εξετάσεις των παιδιών
Οι υποψήφιοι μπορούν να ζητήσουν συμπληρωματικές εξετάσεις αν το παιδί έχει κάποιο πρόβλημα υγείας που τους ενοχλεί. Είναι πολύ σημαντικό οι θετοί γονείς να διευκρινίσουν εκ των προτέρων τα είδη δοκιμών, ερευνών , καθώς και εξετάσεων σε συγκεκριμένους ειδικούς που θέλουν να οργανωθούν. Το Εθνική Ίδρυμα "Οικογένεια" θα υποβάλει αίτηση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για την αποδοχή και πραγματοποίηση των διαδικασιών αυτών. Η έρευνα αυτή μπορεί να οργανωθεί και να πραγματοποιηθεί πριν από την επίσκεψη των υποψήφιων θετών γονέων ή κατά τη διάρκεια της 5 ημέρες.
Αυτή η σελίδα ενημερώθηκε το Φεβρουάριος 2015.